Merhabalar Sevgili Dostlar. Merhaba böbreklerinin sağlığı için çabalayan insanlar. Bugün hep birlikte "Çok SU Doğrusu mu?" başlıklı tartışalım istiyorum.
Geçenlerde Suyun Tıbbi Kullanımı diyerek paylaşmıştım. http://renalhealthcare.blogspot.com/2013/09/bobrek-hastaliklarinda-suyun-tibbi.html
Su gerçekten hayatımızın vazgeçilmezdir. Açlıkla durabileceğimiz süreden daha kısadır susuz durabileceğimiz zaman. Ama düz mantık yaparak çok su çok hayat demek değildir.
Su içimini hiç bir böbrek rahatsızlığı yaşamayan, ailede böbrek rahatsızlığı öyküsü bulunmadığını bildiğimiz kişiler için şunu önerebilirim: İnandığı ve içmekte olduğu su miktarı sonrası nefroloji uzmanı ile görüşüp hiç olmazsa basit idrar tetkikini yaptırması olacaktır. Öyle astronomik rakamlar duyuyorum ki 5-6litre/gün gibi . Tetkiklerinizde özellikle tam idrar tahlilinde dansite olarak belirttiğimiz "d" ile gösterilen 1010-1020 arasında normal aralık değeri verilen kısımda 1010'dan küçük bir değer yani 1005 gibi bir değer su içimimizin haddinden fazla olduğunu belirtir. İyi, güzel biz suyumuzu bol içelim ne zararı olur dediğinizi duyar gibiyim. Sizinde fark edeceğiniz üzere idrarınız tamamen berrak, su gibi olur. Sık idrara gittiğinizi ve bu sebeplede her seferinde su içiminizin artarak devam ettiğini görürsünüz. Bu durum artık böbreklerimizin önemli özelliklerinden biri olan idrarı konsantre edebilme yeteneğinin geçici olarak bozulduğunu gösterir. Kilo problemi olup diyetisyen desteği alanlar duymuştur, "bol su tüketerek termojenik etki ile metabolizmanızı hızlandırın" derler. Sekonder sonuçlar olarak bu durumu değerlendirir misiniz derseniz diyetinize dikkat ediyorsanız sorun yok. Ama diyette kopmalar başlayıp tatlı krizleriniz başlarsa hızlandırdım dediğiniz metabolizmanız tekrar kilo alımınız olabilir.
Yeni yayınlanan bir makalenin sonuçları itibarı ile susama hormonu ADH salınımının yoğunluğu böbrek yetmezliği gelişimi açısından bağımsız risk faktörü olarak tanımlanıyor. Bu bağlamda çok su tüketimi önerebileceğimiz grup; aşırı stres ile çalışanlar ve evhamlı, herşeyi kendisine dert edinen kişi profilleri olacaktır. Çünkü bu insanlar ayakta kalabilmek için sürekli salınan ADH ile maruziyetleri vardır. Bir diğer öneride bulunacağımız grup sigara tüketimi olanlardır. Sigarayı bırakamıyorsak kalp, damar, böbrek sağlığımız için su tüketimini artıralım.
Özetle bilinen bir böbrek hastalığımız, idrar yollarında kronik bir enfeksiyon hali yoksa içtiğim su miktarı doğru mu arttırabilir miyim azaltmalı mıyım diyerek değerlendirmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Doğrusu, DOĞRU Su tüketimi politikası oluşturmaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder