Blog içinde konu aramak için yazın

26 Eylül 2013 Perşembe

BÖBREK HASTALIKLARINDA SUYUN TIBBİ KULLANIMI

 BÖBREK TAŞLARI


Günlük hayatımızda ve görsel medyada sıkça duyduğumuz bir ifadedir: “Böbrek hastaları suyu bol içsinler”. Pratik olarak bunu söylemek masum bir durum gibi gelmekle birlikte farklı sonuçlarda doğurabilir. Uluslararası Nefroloji Derneği'nin yayını olan Kidney International dergisinde Connie J Wang ve arkadaşları bu konuda güzel bir derleme ile konu hakkında bilgi güncellemesi sağlamışlar. Yayını okuduktan sonra sizlerle paylaşmak istedim.

Böbrek taşı bu konuda su tüketiminden en fazla yarar gören böbrek hastalığıdır. 2007-2011 yılları arasında yapılmış 4 büyük ölçekli çalışma kohort incelemesine alınmış ve bu çalışmalarda toplamda 90bin erkek ve 20binin üzerinde kadın katılımcı sağlanmış ve sonuç olarak ortalama 2.5litre/gün idrar çıkımı olan grup ile ortalama 1.2litre/gün idrar çıkımı olan gruplar karşılaştırıldığında su tüketiminin artırılması taş oluşumunun önlenmesinde daha değerli olduğunu göstermiş. 

Fakat ailesel böbrek taşı öyküsü varlığı bağımsız bir risk faktörüdür. Bu hastalarda taş oluşumunda iki farklı mekanizma olduğunu belirtiyor. Birinci mekanizma spontan nükleasyonla ilişkili süpersaturasyon formu. Bu hastalarda düşük idrar volümü ve artmış kalsiyum alımı söz konusudur. Bu grup ailesel taş hastalığı öyküsü olanlar su tüketimi artırmaktan fayda görmektedirler.
İkinci grup ailesel taş hastalığı formu ise tübüler defekte bağlı olarak artmış idrarda kalsiyum ve oksalat atılımı mevcuttur. Bu grupta ise artmış su tüketimine yanıt birinci grup kadar etkili değildir.

İklimlerin taş oluşumu üzerine etkilerini araştırmak üzere 1960 tarihli bir çalışmada tropikal iklim bölgelerinde ya da suya ulaşımda güçlük olan bölgelerde böbrek taşı sıklığının arttığı rapor edilmiştir.

Derlemenin aktardığı bir diğer bilgide sekonder ürolitiazis ile ilgili yani tekrarlayan böbrek taşları. Bu grupta derlemeye dahil edilen çalışmalarda çıkan ortak sonuç su tüketiminin artışının rekürrensi azalttığı ve ortalama 1.8litre/gün idrar oluşumunu sağlayacak şekilde sıvı tüketiminin %15 yarar sağladığı yönündedir. Curhan'ın çalışmalarında 2.5L/gün idrar oluşumu sağlayan sıvı alımı %29 primer (ilk) böbrek taşı oluşumu riskini azaltır diye belirtiyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder