Blog içinde konu aramak için yazın

13 Kasım 2013 Çarşamba

DİYABETİK NEFROPATİ

"12-18. Kasım Diyabet ve Obezite Haftası" ya da "14.Kasım Dünya Diyabet Günü", muhabbetin ortak noktası Diyabet yani şeker hastalığı ve sonuçları. 
Bildiğimiz üzere diyabet gelişen dünya şartları, trafik çilesi, çalışma koşulları, hızlı yeme kültürü ile her geçen gün hareketsiz, şişman toplumdan kaynak bulmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün geçen yıl belirttiği bir raporda enfeksiyoz olmayan salgın hastalıklar listesinde birinci sıranın diyabet olduğunu belirtmektedir. genelde hastalarda gözlemlediğim ya da diyabeti yaşamamış kişilerde fark ettiğim; bunun hapıda var hazır insülin kalemleride var. Şeker yükselir basarsın insülini şeklinde oluyor. Diyabet ve diyabetik nefropati ile ilgili bilgilendirmemi Diyabetik Nefropatide Son Durak  yazımda belirtmiştim.  http://renalhealthcare.blogspot.com/2013/07/diyabetik-nefropati-kontrolsuz.html   

Bugün için birkaç farklı noktadan diyabete ilgi çekmek istiyorum. Bildiğimiz üzere çocukluk döneminde insülinin tama yakın yokluğu ile seyreden Tip-1 diyabet ve erişkin dönemde karşımıza daha çok çıkan insülin pik oluşumunun yetersizliği ile görülen Tip-2 diyabet vardır. Erişkin tip diyabetin, tip-1 diyabet gibi düzenli bir seyri yoktur. Yani kontrolsüz tip-1 diyabet bir hastada ortalama 5 yıl sonra retinopati gelişimi dediğimiz göz kusurları ve 10yıl sonra nefropati dediğimiz böbrek fonksiyonlarında bozulmalar görürüz. Tip-2 diyabette böyle bir mutlakiyet yoktur. Demek istediğim diyabet fark edilmesi göz muayenesinde ya da böbrek kontrolünde fark edilebilmektedir. Hatta geçen dinlediğim bir konferansta daha önceye ait diyabet öyküsü vermeyen akut miyokard infarktüsü (kalp krizi ) geçiren hastalarda yapılan bir çalışmalarda %30 yeni tanı diyabet tespit edildiği bildirilmiştir.

Niyetim diyabetin bize verdiği öğretileri harfiyen uygulamak için çaba göstermek, hayatımızın her anında diyabetle yüzleşme ve onun komplikasyonları olan çoklu organ hasarları ile mücadele etmek zorunda kalabileceğimizin farkında olmamızdır. ve başlıkla da belirttiğim gibi diyabette muhabbet bir dönemlik değil, ilelebetdir. 

HAYATIMIZIN TADI KAÇMASIN.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder