Geçtiğimiz günlerde Amerika'da Transplantasyon kongresi yapıldı. Fırsatım oldukça bu kongreden sizlere bilgiler paylaşmaya çalışacağım. Bunlardan birincisi de obez nakil bekleyen hastalar durumu. Bir grup nakil merkezi zayıflamasını teşvik ederken nakil öncesi, başka bir grup ise hastanın tercihine bırakıp bir an evvel nakli gerçekleştiriyordu. Çünkü obezlerde nakil sonrası sıkıntılar sadece tecrübe düzeyindeydi. Çalışmalar olmasına yapılıyordu fakat çok küçük gruplardı . Büyük grup çalışmalar ve meta analizler geldikçe herşey daha su yüzüne çıkmaya başladı.
Obez hastalarda özellikle gecikmiş nakil böbrek fonksiyonu dediğimiz klinikle karşılaşılmakta ve yayınlarda en büyük tehlikenin bu noktada olduğunu belirtmektedir. Şişmanlığın kendisinin oluşturduğu organik nedenler gibi cerrahi operasyonun uzamasının etkilerininde bu sürece etkisi olduğu kabul edilmektedir. Şişmanlığın vücutta oluşturduğu ekstra sitokin kemokin denilen kimyasal son ürünler oluştuması ve uzamış operasyonun nakil böbrekte yeniden kanlanma süresini uzaması gibi...
Bilindiği üzere şişmanlık aşırı şşişmanlık obezite gibi tanımlamaları Vücut Kitle İndeksi(VKİ) dediğimiz kilogram cinsinden kilomuzun metre cinsinden boy uzunluğumuzun karesine bölünmesi (...kg/...m2) ile hesaplıyoruz. Araştırmacılar obeziteyi VKİ> 30kg/m2 olarak tanımlamışlardır.
Bunun haricinde Kaliforniya Üniversitesinde görev yapmakta olan Prof Dr Kalantar Zadeh hocamız 11836 nakil olmuş hastada yaptığı ve VKİ 22-24.99 ile VKİ 25-29.99, VKİ 30-34.99 ve VKİ>35 olan hastaların gecikmiş nakil böbrek fonksiyonu riskini karşılaştırmış ve sonuçlar sırasıyla 1.3- 1.42 ve 2.18 kat olarak arttığı gösterilmiştir.
Özetle çıkarılan sonuç:
1- Obezite = uzamış operasyon süresi ve uzamış sıcak iskemi zamanı,
2- Obezite = artmış protrombotik aktivite (pıhtılaşmaya eğilim) ve endotelial disfonksiyon (damar sertliğine yatkınlık)
Genel olarak sağlığımız için ve nakil böbrek sağlığımız için kilomuza dikkat edelim. vücut kitle indeksimizi 25'in altında tutamasak bile 30'un üstünde isek nakil olmadan mutlaka daha makul kilolara inmeye çalışalım.
Nefroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı
ANKARA
Facebook /Böbrek Sağliğimiz
Twitter / @drgokhanatilgan
Web: renalhealthcare.blogspot.com
GSM: 0532 554 1404
E-posta: drgokhanatilgan@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder