Merhabalar Sevgili Dostlarım,
Okuduğum yayınlardan sizinde ilginizi çekebileceğini düşündüğüm günlük hayata dair bilgilendirmelerime bu yazımda C vitaminine yer verdim. malum kış ayını tam anlamı ile yaşayamasakta soğuk , ayaz , düzensiz yağışlar hastalıkları da beraberinde getirdi. Yazımı daha çok KBY hastaları için derledim fakat herkesin kendisi için faydalı olabilecek bilgiler bulabileceğini düşünüyorum.
Öncelikle böbreğe ait beslenme diye Türkçe'mize çevirebileceğimiz nefroloji alanında saygın bir dergide yer alan derleme yazısından konu ile ilgili notları aktarayım. Yapılan çalışmalarda KBY tanılı diyalize giren hastalarda kanda C vitamini düzeyinin düşük bulunduğuna dair yazıların olduğu belirtiliyor. Hatta dünyanın çeşitli ülkelerinde (buna Amerika'da dahil) sosyo-ekonomik durumu nedeni ile C vitamini düzeyi "Skorbüt Hastalığı" dediğimiz C vitamini yetersizliğine bağlı diş eti kanamaları ve kemik eklem rahatsızlıkları ile ile seyreden tablodaki seviyelere kadar düşebildiğini belirtiyor.
Hastalara verilen destek C vitamini ile vücutta anti-inflamasyon olarak tanımlanan enfeksiyon ve benzeri tablolara karşı diyaliz hastalarında iyilik halinin arttığı belirtiliyor. Kanda bakılan CRP düzeyinde ciddi düşüşler göstermiş.
Eski bir Kulak-Burun-Boğaz çalışmasında da gripal enfeksiyon ve nezle gibi klinik durumlarda C vitamini takviyesinin hastalığın iyileşmesinde önemli rolü olduğu belirtiliyor(anti-allerjik ve anti-inflamatuvar gibi).
Peki biz C vitaminini nasıl alalım sorusu gündeme geliyor. Çalışmalar daha çok haftada 3 kez diyaliz sonrası C vitamini ampul ya da suda eriyen tablet ya da draje olarak alınmasını öneriyor.
İnsanda kabul edilen C vitamini oranı 60-100mg olarak belirtilmiş. Bizim gibi tarım ülkesi için veya ilaç kullanmadan gıdalarla almak isteyenler için örnek vermek gerekirse yazıda bir bardak(125ml) portakal suyunda 120mg , hazır meyve sularında(sıkılmış bekletilmiş) 60mg civarında olduğu yazıyor.
Aklınıza gelen soru işaretlerinizi tahmin ediyorum ve hemen ekliyorum.
1-) Meyve ile gelen potasyum yükü: Kesinlikle haklısınız. kullandığınız tansiyon ilaçları, diyaliz modeliniz, kulanılan diyalizörünüz, diyalizatınıza kadar herşey ile değerlendirilmesi gereken konu. hekiminize danışmadan uygulamaya geçmeyelim.
2-) Yoğun C vitamini oksalat birikimi oksalat taşı yapıyor mu: Yazıda da takip-uyum-iletişiminize göre doktorunuz tarafından size ilaç ya da gıda olarak önerilmesini istiyor. Kontrolü açısından haftada üç kez diyaliz sonrasını yapılan çalışmalar takip açısından öneriyor.
3-) Kılavuzlar bu konuda ne diyor: Halen mevcut kılavuzlarda C vitamini malum sebeplerden dolayı (madde 1 ve 2) sadece demir deposu dolu fakat dirençli anemide öneriyor. Yazarda yeni kılavuza bu yayınlarında ışık tutabileceğini belirtiyor.
4-) Sebzelerden C-vitaminimizi alamaz mıyız : Bu konuda yazıda bilgi yer alamakla birlikte wikipedia da yer alan bilgiyi paylaşacağım. Taze kırmızı biber, yeşil sivri biber, lahana, kara lahana, karnabahar, ıspanakta portakalda bulunan C-vitamini düzeyi kadar bulunduğunu gösteriyor
Özetle C vitamini yaşam kalitemiz için önemli. Dikkatli ve kontrollü bir şekilde takviyelerimiz arasında bulunması gerekiyor. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmında, Facebook sayfamızda, twitterda bekliyorum .
Paylaşımlarınız benim için önemli .............teşekkürler Sağlıklı günler