Blog içinde konu aramak için yazın

7 Kasım 2013 Perşembe

03-09.KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI

Dünyada hızla gelişen bilim ve endüstri ile birlikte insan ömrününde uzaması birleşince her iyi şeyi takip eden kötü sonuçlar gibi sağlıkta durumdan nasibini almaktadır. Teknolojinin nimetleri ile birlikte neredeyse yerimizden kalkmadan yaşıyoruz. Eskiden insanlara yürümen gerekiyor demeye gerek yoktu. Çünkü araç sayısı azdı her evde yoktu, toplu ulaşımlar kullanılırdı. Çoğunca işe, okula yürüyerek gidilirdi. Ama şimdi böyle değil. Artık annelerimiz bile internetten alışverişi tercih eder oldu. Fast-food bizim zamanımızda en iyi ihtimalle pazarları annemizin yapacağı köfte idi. ne yediğini bildiğin , katkı maddesi var mı diye düşünmediğin. 



Acıklı hikaye anlatmak değil maksadım. Dikkat çekmek istediğim nokta; hastalıklarda yine aynı teknolojiye teslim olmamızın sonucunda bizi buluyor olması. Diyabet, eklem hastalıkları, hipertansiyon, kalp krizi, böbrek yetmezlikleri ve daha niceleri bunların eseridir. İnsan vücudu da öyle bir mekanizmaya sahiptir ki; sağlıklı iken olabilecek rahatsızlıklarda tüm sistem var gücü ile düzeltmeye çalışırken, bir sistemimiz artık yetmezliğe girdiğinde ve de tedavileri aksatmışsak tüm sistemler bundan nasibini alır. Hepimizin bildiği kolay bir örnek vermek gerekirse Diyabete yani şeker hastalığına yakalanmışsak; hipertansiyon, retinopati dediğimiz göz tutulumu, kalp krizleri, böbrek tutulumu ve yetmezliği, nöropati dediğimiz ellerde ayaklarda uyuşma-karıncalanma-yanma, ciltte düzelmeyen açık yaralar gibi. 



Bunun haricinde nefroloji uzmanı olmam sebebi ile vermek istediğim bir diğer bilgide böbreklerimiz her 4yılda bir GFR diye kısalttığımız (böbrek hastalığı olan dostlarım bilirler) böbrek fonksiyonunu gösteren değerimiz 1ml/dk azalma gösterir. Eşlik eden hastalıklarda yani başta diyabet, hipertansiyon, romatizmal hastalıklar, sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonları gibi durumlarda bu oran katlanarak (hatta yılda 4-10ml/dk azalma gibi) azalmaktadır. 

Demek istediğim şudur ki organ nakil ihtiyacı hepimizin kapısını çalabilecek bir durumdur. Bugün ihtiyacımız olmayabilir. Ama sizin ya da bir sevdiğinizin mutlaka günün birinde ihtiyacı olacaktır.  Hastalıkta sağlıkta biz insanlar içindir. Bugün bana ise yarın sana faydası olacaktır. Daha önceki yazımda belirttiğim gibi: " bir kişi değişir dünya değişir" Yapacağımız organ bağışı şartlar uygun ise: karaciğer, böbrek, kalp, pankreas, kornea ve hatta yüz ve ekstremitelerimizle birlikte onlara ve aileleri ile birlikte yüzlere umut ve mutluluk olarak dönecektir. Hastanelere o yada bu sebeple gittiğinizde mutlaka nakil polikliniklerine de uğrayınız. Nakil işlemleri için bekleyen insanların hatta çocukların gözlerine bir bakın. Ne demek istediğimi o bakışlar size misli ile anlatacaktır.

Kendinizi sevin,kendinize zaman ayırın.
Sağlığınıza dikkat edin.
Bağışlayan siz olun.

 03-09 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI YENİ UMUTLARA, GÜZELLİKLERE VESİLE OLMASI DİLEĞİYLE...





Dr Kadir Gökhan ATILGAN
Hipertansiyon ve Nefroloji Uzmanı
Medicana İnternational Ankara Hastanesi

facebook.com/renalhealthcare
facebook.com/Böbrek Sağliğimiz
twitter.com/drgokhanatilgan
twitter.com/Böbrek Sağlığımız

05325541404
0312 392 9292-54712


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder