Blog içinde konu aramak için yazın

30 Temmuz 2013 Salı

BUGÜN BÖBREĞİN İÇİN NE YAPTIN? KONU: ÇİKOLATA ve BÖBREK TAŞI

Sevgili dostlar
Çikolataları hepimiz seviyoruz, severek yiyoruz. Salgılattığı keyif verici hormonlar ile vücudumuza verdiği sakinlik, dirilik,iyilik hali hepimiz için vazgeçilmez duygulardır. Obezitenin, kilo kontrolünün, sağlıklı yaşamının önemi daha anlaşılır olduğu günümüzde çikolata tüketimide eskisi kadar yoğun olmamaktadır. Hatta bayanlar arasında sütlü çikolata "out" , bitter çikolata "in" oldu. Biz erkekler ise damağımıza düşkünüzdür. An itibari ile sütlü ise sütlü , bitter ise bitter tüketiriz. 



Bu kadar sözü girişte söylediğime göre bu işin böbrekler ile de bir alakası olduğunu anlamışsınızdır sanırım. Çikolata, kakao oksalik asit denilen böbrek taşı oluşumunda önem arz eden bir maddeyi içermektedir. Oksalik asit çok sayıda sebze ve meyvede hatta kuru gıdalarımızda da bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken özelliği vücutta kalsiyuma bağlanma konusunda ilgisi olması nedeni ile hızla kalsiyum-oksalat çökeltisi oluşturma eğilimindedir. Bu idrar yollarında olduğunda idrarda bulunan tomm-harsfall proteini ile birleşince o çökeltinin adı kalsiyum oksalat taşı oluyor. Bu taş cinsi de en sık görülen böbrek taşıdır ve Ailesel geçiş gösterir. 

Oksalat içerdiğini bildiğimiz gıda alıyorsak yanında mutlaka kalsiyum içeren (süt-yoğurt gibi) gıda tüketelim ki oksalik asit barsakta kalsiyumla bağlansın ve dışkı yolu ile vücuttan atılsın. Oksalik asiti barsakta yalnız kalır ve emilime uğrarsa gideceği yer böbreklerdir ve mutlak kalsiyumu bağlar. 

Özetle ailede taş hastalığı öyküsü ya da  böbrek taşınız varsa çikolata tüketiminizi azaltın. Tercihinizi bitterden ziyade sütlü çikolatalardan yana kullanın .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder