Blog içinde konu aramak için yazın

11 Mayıs 2014 Pazar

HİPERÜRİSEMİ GUT NEREYE KADAR?

Gut özellikle ayak başparmağını tutan ağrılı bir durumdur.Kanda ürik asit yüksekliğinin neden olduğu bir çeşit artrit yani eklem iltihabıdır
   Tıptaki adı ile hiperürisemi ürik asidin kanda çok yükselmesi durumudur. Artmış ürik asit eklemlerde ürik asit kristalleri şeklinde çöker. Çökelen kristallerde eklemde tahrişe, yangısal reaksiyonlara, bu da dayanılmayacak düzeyde ağrıya neden olur. Tablo genelde ani başlangıçlıdır. Birkaç gün ya da hafta sürebilir. Eklemde kızarılık ve şişliğe neden olur . Ağrı gece uykudan uyandıracak düzeydedir. Hatta gece yatakta çarşaf, yorgan temasından rahatsız olabilir. Ataklar sık ya da yıllarca tekrarlamadan kalabilir.

Genel olarak erkekler, ailesinde gut öyküsü olanlar, kilolu bireyler, diyabet ve böbrek hastaları, hipertansif hastalar, ağır alkol tüketimi olanlar, tiyazid grubu idrar sökücü kullananlar, kanda yağ seviyesi yüksek olanlar, sıvı tüketimi düşük olanlar, tuz tüketimi yüksek olanlar,  Gut'a daha fazla eğilimlidir. Ayak, diz ve baş parmak eklemlerinin tutulumu daha fazla görülür.

Doğru tedavi tendon, eklem ve doku sağlığı açısından da önemlidir.

Tedavide önleyici tedavi önemlidir. Özellikle sakatat diye tabir ettiğimiz gıda tüketimi , deniz ürünleri ürik asite kadar yıkılan pürinden zengin protein kaynaklarıdır. Bunlardan uzak durmak önemlidir.
Su tüketimini artırmak, ürik asiti vücuttan uzaklaştırmak için önemlidir. Anti-oksidan meyve ve bitkilerin tüketimi yararlı olabilir. Bunlar hakkında bilgiyi bana bizzat ulaşılması ile vereceğim . Yanlış bir anlaşılma ile tedavi edelim derken aksi tesirlere  maruz kalmayalım.


Dr Kadir Gökhan  ATILGAN
Nefroloji -Hipertansiyon ve İç Hastalıkları Uzmanı
drgokhanatilgan @gmail.com
Facebook/BöbrekSağlığımız
Twitter/drgokhanatilgan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder