Blog içinde konu aramak için yazın

13 Kasım 2015 Cuma

DİYALİZİN SONU MU GELİYOR GİYİLEBİLİR HEMODİYALİZ OLABİLİR(Mİ?)

Değerli böbrek hastası dostlarım ve yakınları,
Tıbbın her alanınıda gelişmeler olduğu gibi nefroloji alanında da çağın gereklerine uygun olarak diyaliz dünyasında da iyileştirmeler pratiklikler gerektirdiği su götürmez gerçeklerdendir. Bildiğiniz üzere Kadavradan nakil sırası her geçen gün artarak devam ediyor. Böyle olunca periton diyalizi ve hemodiyaliz tedavisinde gelişmeler büyük önem kazanıyor.
 
Bugünün hürriyet gazetesinde ve internet sayfasında http://www.hurriyet.com.tr/diyalizin-sonu-mu-geliyor-40013377 "Diyalizin sonu mu geliyor?" başlıklı yazıyı görmüş, okumuş ya da yakın çevrenizden haberini almış olabilirsiniz.  Daha detaylı bilgi vermek ve kafanızda oluşabilecek sorulara yanıt vermeye çalışacağım.
 
Bu teknoloji 2007 yılında Lancet dergisinde ön bilgi olarak verildi ve 7 gönüllü hasta ile başlandığı belirtildi. Proje sorumlusu Dr Victor Gura; Kaliforniya Üniversitesi Nefroloji bölümündendir. Amerikan Nefroloji Derneği'nin 2015 böbrek haftası toplantısında 7 gönüllü hasta ile başladıkları programı 5gönüllü ile tam olarak (24saat süre ile kullanım)sonuçları tamamladıklarını belirtiyor. Diğer 2 hastanın cihaz ile 4-10saat olarak kullandığını belirtiyor.
 
Lancet dergisindeki yazısında Dr Gura 24 saatlik kullanım ile etkin ve güvenli bir diyaliz alternatifi olduğunu belirtiyor.
 
Tabloda da görüldüğü gibi hastanın orta sütunda en son hemodiyaliz çıkış değeri verilirken en sağ sütunda da bu yeni teknoloji "giyilebilir hemodiyaliz" diğer adı ile "hemodiyaliz kemeri" sonuçları veriliyor. 24 saatlik kullanımın sonuçları en sol sütunda belirtilen birimler açısından ele alırsak (bunlar diyalizin en önemli takip kriterlerimizdir) sırasıyla sodyum, potasyum, fosfor, kreatinin, hemoglobin, tansiyon açısından fark olmadığı hatta daha iyi bile olduğu sonuçlar görülüyor. Hastaların ev hemodiyalizi alternatifinde olduğu gibi 24 saatlik kullanımda fosfat bağlayıcı hapların (poliklinikte fasulye gibi hap dediğimiz haplar :)) kullanımına gerek kalmadığı da görülmüş.
 
 
 
Cihaz 4.5kg ağırlığında ve 400 ml steril su ile çalışıyor. Bir kateter aracılığı ile 24 saat kanı filtre ediyor. Son olarak tabi maliyeti nedir sorusu akla geliyor doğal olarak. Araştırmacı Dr Gura fiyat hakkında rakam vermemekle birlikte kullanımı kısıtlayan en önemli etkenin maliyet olduğunu belirtiyor. 3-4 ülkede maliyet ve ağırlığı düşürebilmek için cihaz üzerinde çalışıldığını da belirtiyor.

yazının kaynağı : http://www.medscape.com/viewarticle/839462#vp_2